To, co jemy, ma znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Właściwa ilość składników pokarmowych, dostarczanych wraz z pożywieniem, może wpływać pozytywnie na zdrowie psychiczne i fizyczne.
Wybierz to,
co sprawdzone
Produkty owocowo-warzywne
a zbilansowana dieta
Zgodnie z zaleceniami ekspertów ds. żywienia podstawą prawidłowego żywienia są warzywa, owoce oraz ich przetwory, których powinniśmy codziennie spożywać minimum 400 gramów w co najmniej 5 porcjach.
dr hab. - Dariusz Włodarek – lekarz, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
„Rola warzyw i owoców oraz ich przetworów, takich jak soki, smoothies czy musy, jest nieoceniona w codziennej diecie – bogata matryca odżywcza wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odnajdziemy w nich wiele witamin, błonnika, antyoksydantów i innych fitoskładników, które mają realny wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób dietozależnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, choroby niedokrwienne serca, cukrzyca. Gatunki warzyw i owoców różnią się pod względem zawartości poszczególnych składników pokarmowych, jednak każdy z nich posiada prozdrowotne właściwości. Ich rola jest także podkreślana w profilaktyce nowotworowej ze względu na często dużą zawartość antyoksydantów, neutralizujących wolne rodniki.
Z tego powodu warzywa i owoce w różnej formie, surowej i przetworzonej, powinny stanowić około połowę naszych codziennych posiłków. Decyzje zakupowe, które podejmujemy, powinny zatem uwzględniać zalecenia żywieniowe – sięgajmy po sprawdzone świeże i mrożone warzywa i owoce, soki, smoothies, musy oraz inne przetwory, powstałe z owoców i warzyw, które zawierają porównywalną do nich ilość składników odżywczych.”
W ostatnich latach zyskujemy coraz większą świadomość na temat korelacji pomiędzy odżywianiem a prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Im większą uwagę przykładamy do zbilansowanej diety, tym bardziej świadomie dobieramy produkty spożywcze, po które sięgamy w sklepach stacjonarnych lub internetowych.
Jak wybierać?
Świadomie
Związek pomiędzy codziennymi zakupami a prawidłowymi nawykami żywieniowymi jest oczywisty, jednak dokonywanie odpowiednich wyborów nie jest łatwe. Szeroki asortyment produktów z owoców i warzyw sprawia, że wybranie artykułu spożywczego wysokiej jakości, bez dodatków oraz bogatego w składniki odżywcze, może przysparzać trudności. Warto poszukać wskazówek, które ułatwią nam wybór.
W wyborze świeżych warzyw i owoców pomagają nam zmysły dotyku, węchu oraz wzroku, które pozwalają ocenić ich jakość. Wybór produktów z owoców i warzyw ułatwia nam z kolei etykieta: na niej znajdziemy wszystkie najważniejsze informacje, takie jak składniki użyte w produkcji oraz tabela wartości odżywczych.
- 48% konsumentek kieruje się jakością warzyw i owoców przy ich wyborze.
- Prawie co trzecia konsumentka, przy wyborze produktu z warzyw i owoców, zwraca uwagę na jego skład.
Źródło: Badanie Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw etap II, IQS Sp. z o. o., czerwiec 2019, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=207
Im krótszy skład produktu oraz bardziej zrozumiała lista składników, tym lepsza jakość produktu.
Na opakowaniach produktów znajdziemy również informacje o wartości odżywczej w 100 gramach lub mililitrach produktu, czyli o zawartości poszczególnych składników, takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, sól, błonnik, witaminy, mikro i makroelementy. Informacje te najczęściej są podawane w formie tabelek i pokazują sumę wszystkich składników, czyli tych naturalnie występujących w produkcie, jak i dodanych. Dodatkowo informacje te mogą być podawane w formie oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych.
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne zawierają informacje o składniku odżywczym, który znajduje się w produkcie, a który jest w stanie w znaczący sposób zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na niego oraz w jaki sposób składnik ten wpływa na funkcjonowanie organizmu.
- 84% badanych zwraca uwagę na informację o pozytywnym wpływie na zdrowie, zamieszczone na opakowaniu.
Źródło: Badanie Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw etap II, IQS Sp. z o. o., czerwiec 2019, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=207
Wybierz to,
co sprawdzone
- 81% konsumentek zwraca uwagę, czy produkt posiada certyfikat lub znak potwierdzający jego jakość.
Źródło: Badanie Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw, IQS Sp. z o. o., grudzień 2018, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=248
Bardzo dużym ułatwieniem w wyborze jest znak „Certyfikowany Produkt (CP)” umieszczany m.in. na froncie opakowania (w przeciwieństwie do składu i tabeli wartości odżywczych, których musimy szukać z boku bądź z tyłu opakowania). Oznaczenie jest dedykowane wyłącznie produktom z warzyw i owoców. Dla kupującego jest to potwierdzenie, że dany produkt:
- Został poddany kontroli – eksperci z niezależnych ośrodków badawczych potwierdzili jego jakościowy skład, a także znaczącą ilość składników odżywczych, które się w nim znajdują.
- Jest w pełni naturalny – został wyprodukowany z owoców i warzyw i zawiera wszystkie składniki, które naturalne występują w warzywach i owocach, z których produkt powstał. Jest wolny od konserwantów, cukrów dodanych, sztucznych barwników i aromatów.
- Jest wartościowym elementem diety – potwierdzenie znaczącej zawartości poszczególnych składników odżywczych umożliwia opatrzenie go oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi, np.:
Znak „Certyfikowany Produkt (CP)” na froncie opakowania to potwierdzenie jakości i smaku pod kontrolą. Procedura przystąpienia do Systemu Jakości została opracowana wraz z niezależnymi ekspertami ds. żywności i żywienia, którzy wraz z producentami chcą dać konsumentom gwarancję bezpieczeństwa i wysokiej jakości.
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) potwierdza więc naturalny skład produktu z warzyw i owoców, a także ponadprzeciętną zawartość składników odżywczych – dzięki informacjom zamieszczonym na etykiecie dowiadujemy się, jakie fitoskładniki są w składzie i w jaki sposób ich spożycie wpłynie pozytywnie na nasz organizm. To wskazówka, po które produkty warto sięgać. Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe pomagają nam uzmysłowić sobie związek między żywnością a dobrym samopoczuciem i zdrowiem.
Smak pod kontrolą
- Dla 78% konsumentek znak „Certyfikowany Produkt (CP)” to przede wszystkim gwarancja, że produkt został poddany kontroli.
Źródło: Badanie Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw, IQS Sp. z o. o., grudzień 2018, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=248
Znak „Certyfikowany Produkt (CP)” jest nie tylko gwarancją, że skład produktu z owoców i warzyw został przebadany i potwierdzony – brak konserwantów, sztucznych dodatków i zastosowanie składników pochodzących z natury wpływają na lepszy smak produktu, który dobrze znamy z pól i sadów. Możemy więc sięgać po soki, smoothies, musy i inne produkty z różnych gatunków warzyw i owoców, które są oznaczone znakiem „Certyfikowany Produkt (CP)”, potwierdzającym naturalny skład, smak i bogatą matrycę odżywczą.
Produkty ze znakiem „Certyfikowany Produkt (CP)”
Wśród produktów oznaczonych znakiem „Certyfikowany Produkt (CP)” są tylko te, które ściśle spełniają wymogi dotyczące wysokiej jakości, są naturalne i mają wysoką wartość odżywczą, a przy tym są bardzo smaczne.
Więcej o zdrowym żywieniu,
także w polski wydaniu
Poszukując wartościowych informacji o zasadach prawidłowego żywienia, warto sięgać do sprawdzonych źródeł. Serwis www.apetytnapolskie.com to kompendium wiedzy nie tylko na temat polskich warzyw, owoców i ich przetworów, ale także zasad zbilansowanej diety i wpływu wymienionych produktów na funkcjonowanie naszego organizmu.